Pleśniak.
Mozesz ugotowac Pleśniak using 9 skladniki i 3 kroki. Oto, jak osiagnac to.
Skladniki Pleśniak
- Potrzebujesz 400 g of mąki pszennej.
- Potrzebujesz 200 g of masła.
- Potrzebujesz 1 of i 2/3 szklanki cukru.
- Potrzebujesz 1 łyżka of cukru wanilinowego.
- Przygotuj 2 łyżeczki of proszku do pieczenia.
- Przygotuj 6 of jajek.
- Przygotuj 1 łyżka of gęstej śmietany 18%.
- Przygotuj 1 łyżka of mąki ziemniaczanej.
- Przygotuj 1 słoik of dżemu z czarnej porzeczki.
Pleśniak instrukcje
- Do mąki dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, 2/3 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Miksować mieszadłem miksera lub siekać składniki na stolnicy, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtka (białka zachować na bezę) oraz śmietanę i dalej miksować lub siekać, aż składniki połączą się w gładkie i jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części, jedną część nieco większą od drugiej..
- Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić większą częścią ciasta. Wstawić do lodówki. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i też włożyć do lodówki. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając po łyżce pozostałą 1 szklankę cukru ubijać, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną..
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na spód z ciasta wyłożyć dżem porzeczkowy, następnie pianę z białek, a na wierzch pokruszyć starte ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić przed pokrojeniem.(instagram @allmy_sweets).
Komentarze
Prześlij komentarz